Izveštaji

Izveštaj o kampanji – Lokalni izbori 2018.

Raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Doljevcu, Kladovu i Kuli izaziva sumnju u legalnost ovog postupka, s ozbzirom na to da ostaje nejasno na osnovu kog zakonskog uslova su ti izbori raspisani. Crta posmatračka misija je podnela Ustavnom sudu u jednom od tri slučaja nisu stvoreni zakonski uslovi za njihovo raspisivanje. Preuzmi PDF.

Prvi deo: Izbori u Srbiji – demokratija zamagljena kampanjom

Izbori već godinama unazad predstavljaju jedini vid učešća u demokratskim procesima za koji se opredeljuje i koji praktikuje većina građana Srbije1, dok se vlast “istinski” trudi da im tu mogućnost što češće priredi. Tako su izbori u proteklih pet godina postali skoro svakodnevna pojava. Preuzmi PDF.

Beogradski izbori 2018 - Finalni izveštaj

U Srbiji su 4. marta 2018. godine održani redovni beogradski izbori. CRTA posmatračka misija pratila je celokupan izborni proces. Ovaj izveštaj obuhvata detaljne nalaze kao i preporuke za unapređenje kvaliteta izbornog procesa. Preuzmi PDF.

Beogradski izbori 2018 - Prvih mesec dana zvanične kampanje

Prvih mesec dana zvanične kampanje za beogradske izbore obeleženo je onemogućavanjem domaćih posmatračkih misija da prate rad Gradske izborne komisije, pojačanom funkcionerskom kampanjom i slučajevima indirektnog potkupa glasova deljenjem humanitarne pomoći ili besplatnih programa u organizaciji opština ili stranaka. Preuzmi PDF.  

Završni izveštaj o predsedničkim izborima 2017. godine

Intezitet vidljivih neravnopravnosti u medijima, prikrivena ali i otvorena podrška javnih funkcionera jednom kandidatu, kampanja za predsednika države sa pozicije premijera, kao i brojni navodi o kupovini glasova i pritiscima na birače, ukazuju da se predizborni period ne može oceniti kao fer, slobodan i u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima. Preuzmi PDF.

Predsednički izbori 2017-finalni izveštaj: sažetak i preporuke

Predizborni period, tj. predizborna kampanja, je obeležena medijskom neravnopravnošću, funkcionerskom kampanjom i navodima o pritiscima na birače i kupovini glasova. Osim medijske, neravnopravnost u izbornom procesu prouzrokovana pritiscima i korupcijom je izuzetno teška za dokazivanje, pre svega zato što se radi o krivičnim delima. Preuzmi PDF.