Izbori 2017

Izbori za predsednika Republike Srbije 2017

Završni izveštaj o predsedničkim izborima 2017. godine

Intezitet vidljivih neravnopravnosti u medijima, prikrivena ali i otvorena podrška javnih funkcionera jednom kandidatu, kampanja za predsednika države sa pozicije premijera, kao i brojni navodi o kupovini glasova i pritiscima na birače, ukazuju da se predizborni period ne može oceniti kao fer, slobodan i u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima. Preuzmi PDF.

Predsednički izbori 2017-finalni izveštaj: sažetak i preporuke

Predizborni period, tj. predizborna kampanja, je obeležena medijskom neravnopravnošću, funkcionerskom kampanjom i navodima o pritiscima na birače i kupovini glasova. Osim medijske, neravnopravnost u izbornom procesu prouzrokovana pritiscima i korupcijom je izuzetno teška za dokazivanje, pre svega zato što se radi o krivičnim delima. Preuzmi PDF.

Izlaznost na ponovljenim izborima 35 odsto, Aleksandar Vučić osvojio najviše glasova 2.468 - Predsednički izbori 2017.

Do 20 časova na glasanje za ponovljene predsedničke izbore na osam biračkih mesta je izašlo ukupno 35 odsto građana upisanih u birački spisak za ova biračka mesta saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Ukupan broj birača koji je mogao da glasa na ovih osam biračkih mesta je 9.851.

Do 16 časova glasalo 23,2 odsto građana na ponovljenim izborima na osam biračkih mesta - Predsednički izbori 2017.

Do 16 časova na glasanje za ponovljene predsedničke izbore na osam biračkih mesta je izašlo ukupno 23,2 procenta građana upisanih u birački spisak za ova biračka mesta saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Ukupan broj birača koji može da glasa na ovih osam biračkih mesta je 9.851.